fbpx

Jalur yang indah: Mengapa ikut-ikutan kesan bergaya

Trend datang dan pergi, dan kadang-kadang, mereka datang dalam lingkaran penuh.

Mengambil bubble teh misalnya. Minuman pertama muncul di sini di tahun 1990-an sebelum pudar keluar, karena masalah kesehatan di atas ubi mutiara hitam.

harga mungkin memiliki sesuatu untuk melakukan dengan trend mati kemudian ia menyakitkan untuk membayar begitu banyak hanya untuk sebuah plastik secawan teh penuh dengan kanji.

Kemudian, kira-kira 10 tahun yang lalu, gelembung teh mengambil nafas baru dengan jenama seperti Gong Cha dan Chatime memimpin.

Hari ini, big kebangkitan melihat pikiran-boggling 58 jenama yang ada di pasaran (bubbleteamalaysia.com) dan, ada bahkan “gelembung teh jalan” di Kuala Lumpur dan Kuala Lumpur! Dan pengguna tidak berkedip bahkan ketika mereka perlu membayar agak sedikit untuk itu, terutama untuk baru rasa eksotik.

aku benar-benar penasaran tentang obsesi dengan minuman ini walaupun. Aku mendapatkan bagaimana kenyal mutiara menambah tekstur untuk sebaliknya membosankan minuman, tetapi pada kadar gula membina, aku lebih suka mempunyai kopi saya menetapkan.

Ujian oleh siswa dari Politeknik Temasek, Singapura mendedahkan bahawa 500 ml secangkir gula coklat boba susu yang terkandung yang mengejutkan 18.5 sudu (92.5 g) gula! Tidak untuk menyebut sungguh antrian panjang yang saya sifat untuk menjadi sebahagian daripada melihat-dan-dapat melihat-dan FOMO (takut hilang keluar) budaya, yang aku punya kesabaran untuk.

Menariknya, Jepang konsultan Moeko Diarahkan, yang adalah dengan perusahaan konsultan berurusan dengan tempat kerja hubungan, memberitahu Tokyokeizai Online itu perbuatan menunggu dan menjadi sebahagian daripada orang ramai di kedai teh gelembung boleh menjadi satu cara mencari pengesahan dengan rakan-rakan mereka dan meningkatkan keyakinan diri mereka.

media Sosial yang membuatnya bahkan lebih kompetitif sebagai orang teriak untuk meletakkan gambar mereka memegang gelembung teh cangkir pada Instagram untuk menunjukkan bagaimana mereka adalah sebahagian daripada yang terjadi kerumunan orang. Ia adalah kereta muzik kesan di mana orang-orang sering akhirnya membeli sesuatu yang mereka tidak suka atau perlukan.

Makanan trend biasanya mengambil masa yang lama untuk bermain keluar dan tinggal lebih lama, dan beberapa pernah pergi jauh. Misalnya, meletakkan telur asin dan keju ke semuanya, walaupun tidak semestinya baik pada waktu yang sama.

anak-anak Saya meletakkan keping keju di ramen mereka (tidak yakin jika itu adalah korea atau Jepang perkara ) dan ada sudah telur asin gelembung teh rasa.

Pengaruh Arii, yang telah lebih dari dua juta pengikut, mencoba untuk melancarkan sendiri T-shirt jenama tetapi gagal untuk mendapatkan besar pesanan. Foto: @arii

di Sini adalah salah satu trend aku berharap akan pop tidak lama lagi: pengaruh gelembung. Instagram besar pemasaran alat, tetapi ada begitu banyak wannabes yang palsu kandungan dan juga sponsor iklan untuk melihat penting, kau sering lupa apa yang jenama adalah kira-kira.

pengaruh menawarkan lebih dari dua juta pengikut, Arii, baru-baru ini menjadi berita utama ketika dia cuba untuk melancarkan sendiri T-shirt jenama dan tidak dapat mendapatkan pesanan untuk 36 keping.

Pengaruh pemasaran pakar Shirley Leigh-Kayu Oakes memberitahu Orang dalam Perniagaan yang hasilnya adalah tidak mengejutkan sebagai “itu terlalu sederhana untuk menganggap pengikut akan menyamakan untuk pelanggan”.

Oakes ini disebabkan kekurangan promosi di Arii ini saluran dan kandungan yang berkaitan dengan kejadian atau proses belakang pertubuhan jenama, dan tidak personaliti atau emosi.

Ada juga pertanyaan ketulenan tinggi beberapa pengikut. Secara logika, kau akan fikir setidaknya 1% dari penonton beliau akan bertindak positif, kan?

Ya, ada nilai untuk pengewangan pengaruh, tetapi apabila ada terlalu banyak perhatian diberikan kepada metrik sia-sia (beberapa pengikut, suka, saham), ia menjadi terlalu dangkal tanpa sebarang kesan atau sambungan kepada orang-orang yang anda mahu untuk mencapai.

Digital pakar pemasaran mengatakan mikro pengaruh – orang-orang dengan yang lebih kecil, lebih pilih dan penonton sasaran yang ahli di bidang mereka – bersedia untuk berlepas dalam cara yang besar, untuk alasan sederhana bahwa ada lebih banyak kejujuran di pendapat disampaikan.

Sesungguhnya, aku tak sabar menunggu untuk hari ketika ada akan menjadi lebih boleh dipercayai kandungan dan berwawasan pemimpin, itu hanya biasa melelahkan mencari pada yang lain kosong muka, tangan terulur atau secawan latte, dengan sia-sia caption, jika apa-apa pada semua.

Patsy mengakui dia tidak adalah orang yang paling berpengaruh di sekitar, tetapi dia adalah gembira untuk berkongsi favoritnya lebih menyerupai. Berbagi pemikiran anda dengan star2@thestar.com.my. Pandangan yang dinyatakan di sini yang sepenuhnya penulis sendiri.

Translate »