fbpx

Bagaimana untuk Membuat Media Sosial Strategi Pemasaran dalam 8 Langkah Mudah

media sosial strategi pemasaran adalah ringkasan semua yang anda merancang untuk melakukan dan berharap untuk mencapai di media sosial. Ia panduan anda tindakan dan membolehkan anda tahu sama ada kau berhasil atau gagal. Setiap pos, balas, seperti, dan komen harus melayani tujuan.

Yang lebih khusus anda strategi, lebih berkesan pelaksanaan akan. Pastikan ia ringkas. Jangan membuat rencana anda begitu tinggi dan luas yang ia dicapai atau mustahil untuk mengukur.

Dalam catatan ini, kita akan berjalan melalui delapan langkah pelan untuk membuat menang media sosial pelan pemasaran anda sendiri.

Bonus: Mendapatkan bebas media sosial strategi templatedengan cepat dan mudah merancang strategi anda sendiri. Juga menggunakan ini untuk melacak keputusan dan sekarang rencana untuk bos anda, rakan sepasukan, dan pelanggan.

Bagaimana untuk membuat strategi media sosial

Langkah 1. Set media sosial pemasaran matlamat bahawa menyelaraskan untuk objektif perniagaan

<4h>Set S. A. M. R. T. gol

langkah pertama untuk membuat strategi kemenangan adalah untuk mewujudkan tujuan anda dan gol. Tanpa gol, anda telah ada cara untuk mengukur kejayaan atau kembali pada pelaburan (NAMA).

satu matlamat anda perlu:

 • Khusus
 • boleh Diukur
 • Dicapai
 • Berkaitan
 • Masa-terikat

Ini adalah S. A. M. R. T. matlamat rangka. Ia akan membimbing anda tindakan dan memastikan mereka membawa kepada sebenar perniagaan keputusan.

<4h>Trek bermakna metrik

metrik sia-Sia seperti semula dan suka mudah untuk mengesan, tetapi ia sukar untuk membuktikan nilai sebenar mereka. Sebaliknya, fokus bukan pada sasaran seperti membawa dihasilkan, web rujukan, dan penukaran kadar.

Sebagai inspirasi, lihat ini 19 metrik media sosial dan mengapa anda perlu melacak mereka.

Anda mungkin ingin untuk mengesan matlamat yang berbeza untuk saluran yang berbeza, atau bahkan berbeza menggunakan setiap saluran. Sebagai contoh, Manfaat Kosmetik mendorong kesedaran jenama dengan dibayar sosial kempen, tetapi langkah-langkah pengambilalihan dan pertunangan untuk organik jawatan sosial.

Melihat catatan ini di Instagram

CAPTION INI!???????????? Terbaik jawapan mungkin menang #paket manfaat! #hoola

A pos bersama dengan Manfaat Kosmetik yang KAMI (@benefitcosmetics) pada Mar 11, 2019 pada 8:40 PDT

pastikan untuk menyelaraskan media sosial anda matlamat dengan anda secara keseluruhan strategi pemasaran. Ini akan membuatnya lebih mudah bagi anda untuk menunjukkan nilai kerja anda dan mendapatkan eksekutif membeli-dalam dan pelaburan.

Mulai membangun media sosial anda pemasaran pelan dengan menulis sekurang-kurangnya tiga gol untuk media sosial.

Langkah 2. Belajar semua yang kau bisa tentang penonton anda

<4h>Membuat penonton persona

Tahu siapa anda penonton—dan pelanggan yang ideal—dan apa yang mereka ingin lihat pada sosial adalah kunci untuk mewujudkan kandungan yang mereka akan suka, mengulas, dan berkongsi. Itu juga penting, jika kau ingin mengubah media sosial pengikut ke pelanggan untuk perniagaan anda.

Cuba buat penonton/pembeli persona. Ini membolehkan kau untuk memikirkan potensi anda peminat, pengikut, dan pelanggan sebagai orang-orang yang sebenar dengan sebenar mahu dan keperluan. Dan itu akan memungkinkan anda untuk berfikir lebih jelas tentang apa yang harus menawarkan mereka.

<4h>Mengumpulkan data dunia sebenar

tidak membuat andaian. Pikir Facebook adalah rangkaian yang lebih baik untuk mencapai Bayi Boomer dari Milenium? Nah, nombor menunjukkan bahawa Milenium masih melebihi jumlah Boomer pada platform.

analisis media Sosial boleh juga menyediakan satu ton informasi berharga tentang siapa pengikut anda berada, di mana mereka tinggal, yang bahasa mereka berbicara, dan bagaimana mereka berinteraksi dengan anda merek di atas sosial. Ini pandangan yang membolehkan kau untuk memperbaiki anda strategi dan sasaran yang lebih baik sosial anda iklan.

Jugnoo, Uber-seperti perkhidmatan untuk auto-beca di India, digunakan Facebook Analisis untuk belajar bahwa 90 peratus daripada mereka pengguna yang disebut pelanggan-pelanggan lain di antara 18 – dan 34 tahun, dan 65% dari kumpulan itu adalah dengan menggunakan Android. Mereka digunakan yang maklumat untuk sasaran iklan mereka, menyebabkan dalam 40 persen lebih rendah biaya per rujukan.

Periksa panduan kita untuk menggunakan media sosial dan analisis alat yang anda perlu untuk mengesan mereka.

Langkah 3. Penyelidikan pertandingan

Kemungkinan, pesaing anda telah menggunakan media sosial—dan itu berarti anda dapat belajar dari apa yang mereka telah lakukan.

<4h>Menjalankan analisis kompetitif

analisis kompetitif membolehkan kau untuk memahami yang pertandingan ini dan apa yang mereka lakukan dengan baik (dan tidak begitu baik). Anda akan mendapatkan rasa yang baik apa yang diharapkan dalam industri anda, yang akan membantu anda menetapkan media sosial sasaran anda sendiri.

analisis Ini juga akan membantu anda melihat peluang. Sebagai contoh, mungkin salah satu dari anda pesaing adalah dominan di Facebook, tetapi telah meletakkan sedikit usaha ke Twitter atau Instagram. Anda mungkin ingin fokus pada rangkaian di mana anda penonton yang kurang, bukan cuba untuk menang peminat jauh dari seorang pemain yang dominan.

<4h>Melibatkan diri dalam sosial mendengar

mendengar Sosial adalah cara yang lain untuk menjaga mata di pertandingan. Berikut adalah cara untuk menggunakan Besar aliran untuk mendengar sosial dan pemantauan pesaing:

Seperti yang anda trek pesaing akaun dan relevan industri kata kunci, anda mungkin akan melihat perubahan di jalan saluran-saluran ini digunakan. Atau, anda mungkin tempat tertentu pos atau kempen yang benar-benar memukul tanda—atau benar-benar bom. Awasi maklumat ini dan menggunakan untuk menilai anda memiliki tujuan dan rencana.

Langkah 4. Menjalankan media sosial audit

<4h>Memeriksa anda sekarang usaha

Jika anda sudah menggunakan alat media sosial, anda perlu untuk mengambil langkah ke belakang dan melihat apa yang telah kamu sudah selesai dan selesai. Tanya diri anda soalan-soalan berikut:

 • Apa yang bekerja, dan apa yang tidak?
 • Yang menghubungkan dengan anda pada sosial?
 • Yang rangkaian apa sasaran anda gunakan?
 • Bagaimana kehadiran media sosial anda membandingkan kepada anda pesaing?

Setelah kalian mengumpulkan semua maklumat ini di satu tempat, anda akan memiliki titik awal yang baik untuk merencanakan bagaimana untuk memperbaiki keputusan anda.

Kami telah membuat media sosial audit template yang anda boleh mengikuti untuk setiap langkah proses.

audit Anda harus memberikan gambaran yang jelas tentang apa tujuan setiap akaun sosial anda menyajikan. Jika tujuan akaun tidak jelas, pikirkan tentang apakah itu bernilai menjaga.

Untuk membantu anda memutuskan, bertanya pada diri sendiri soalan-soalan berikut:

 1. Adalah penonton saya di sini?
 2. Jika begitu, bagaimana mereka menggunakan platform ini?
 3. yang Dapat saya gunakan ini akaun untuk membantu mencapai bermakna matlamat perniagaan

Bertanya soalan-soalan yang sukar akan membantu menjaga anda strategi di landasan dan fokus.

<4h>Melihat untuk penyamar akaun

Semasa audit anda boleh menemui akaun penipuan menggunakan perniagaan anda nama atau nama-nama produk anda.

Ini penyamar boleh berbahaya untuk anda jenama, tidak pernah keberatan menangkap pengikut yang harus menjadi milikmu. Laporan mereka. Anda mungkin ingin untuk mendapatkan anda Facebook dan Twitter akaun disahkan untuk memastikan peminat anda dan pengikut anda tahu mereka berhadapan dengan sebenar anda.

Langkah 5. Set up akaun dan memperbaiki yang ada profil

<4h>Menentukan rangkaian untuk menggunakan (dan bagaimana untuk menggunakannya)

Seperti anda membuat keputusan yang saluran sosial untuk menggunakan, anda juga akan perlu untuk menentukan anda strategi untuk setiap rangkaian.

Sebagai contoh, Manfaat Kosmetik’ media sosial pengurus, Angela Purcaro, memberitahu eMarketer: “Untuk makeup kami tutorial … yang kita semua tentang Keluarga dan Instagram Cerita. Twitter, di sisi lain, adalah ditetapkan untuk layanan pelanggan.”

Untuk rujukan, berikut adalah cara lain yang kecil dan sederhana menggunakan alat sosial untuk berkomunikasi dengan pelanggan. Notis yang Facebook dan Instagram mengatasi e-mel untuk tujuan ini.

Ia adalah latihan yang baik untuk membuat misi kenyataan bagi setiap rangkaian. Ini satu-hukuman deklarasi akan membantu anda fokus pada matlamat yang sangat khusus untuk masing-masing akaun pada setiap jaringan sosial.

Contoh: “Kita akan menggunakan Facebook iklan untuk sasaran tertentu penonton dalam usaha untuk meningkatkan penjualan.” Satu lagi: “Kita akan menggunakan Instagram untuk mempromosikan dan perkongsian budaya syarikat kami untuk membantu dengan pengambilan dan kakitangan sokongan.”

Jika anda tidak dapat membuat yang kukuh pernyataan misi untuk rangkaian sosial tertentu, anda mungkin ingin mempertimbangkan kembali … … sama ada rangkaian itu adalah worth it.

<4h>Set up (dan merancang) akaun anda

Sekali kau memutuskan yang rangkaian untuk fokus pada, saatnya untuk membuat anda profil—atau memperbaiki yang ada profil jadi mereka menyelaraskan dengan anda strategik pelan.

 • Membuat yakin anda mengisi semua profil bidang
 • Menggunakan kata-kata orang-orang akan gunakan untuk mencari untuk bisnis

di Sini itu cepat gambaran bagaimana untuk mendapatkan anda profil media sosial ke dalam bentuk tip-top:

Kita juga punya langkah-demi-langkah untuk setiap rangkaian untuk berjalan-jalan anda melalui proses:

Jangan biarkan ini senarai mengatasi anda. Ingat, ia adalah lebih baik untuk menggunakan kurang saluran baik daripada untuk meregangkan diri nipis mencoba untuk mengekalkan kehadiran di setiap rangkaian.

Bonus: Mendapatkan bebas media sosial strategi templatedengan cepat dan mudah merancang strategi anda sendiri. Juga menggunakan ini untuk melacak keputusan dan sekarang rencana untuk bos anda, rakan sepasukan, dan pelanggan.

Dapatkan template sekarang!

Langkah 6. Mencari inspirasi

Sementara ia adalah penting bahwa anda jenama menjadi unik, anda masih boleh menarik inspirasi dari perniagaan lain yang hebat pada sosial.

<4h>Sosial rangkaian cerita kejayaan

biasanya Anda dapat mencari ini pada perniagaan di bahagian jaringan sosial web. (Di sini Facebook ini, sebagai contoh.)

Ini kes kajian boleh menawarkan pandangan yang berharga anda dapat memohon untuk matlamat anda sendiri untuk setiap jaringan sosial.

<4h>memenangi Anugerah akaun dan kempen

Anda juga boleh lihat pemenang Facebook Anugerah atau Shorty Anugerah untuk contoh jenama yang berada di atas mereka media sosial permainan.

<4h>kegemaran Anda jenama di media sosial.

Siapa yang anda menikmati berikut pada media sosial? Apa yang mereka lakukan yang memaksa orang untuk terlibat dan berkongsi mereka kandungan?

National Geographic, untuk contoh, adalah salah satu yang terbaik di Instagram, menggabungkan visual yang menakjubkan dengan menarik keterangan.

Melihat catatan ini di Instagram

Foto oleh @ladzinski | matahari Terbenam membuang ke bawah sinar cahaya ke yang tidak berkesudahan kars formasi Getu Valley, China. Lembab ini bagian dari negara ini terutamanya daerah pertanian di mana beras, tepung, jagung, dan kacang kedelai yang ditanam, semua ditekan dengan latar belakang kecantikan yang murni.

A pos bersama oleh National Geographic (@natgeo) pada Mar 10, 2019 di 6:03pm PDT

Kemudian ada Tema. Ini merek dagang menggunakan Facebook untuk menjual diri mereka sendiri dengan mempamerkan pelanggan cerita-cerita dan kes kajian.

Dan IKEA adalah contoh yang baik perkhidmatan superior pelanggan di Twitter. Mereka menggunakan mereka 280 watak-watak untuk menyelesaikan masalah dan yang menjawab soalan-soalan—sering dengan sedikit humor.

Itu tidak benar jenis memecahkan penghantaran yang kita suka untuk melihat… Sila PENGGUNA kami nombor pesanan anda, penuh dengan nama, alamat dan kontak info jadi kami boleh membantu anda. – CB https://t.co/XBb8cj5asL

— IKEAIESupport (@IKEAIESupport) 12 Mac, 2019

Melihat bahawa setiap akaun ini mempunyai suara yang konsisten, nada, dan gaya. Konsisten adalah kunci untuk membantu pengikut anda memahami apa yang diharapkan dari anda jenama. Mereka akan tahu mengapa mereka harus terus mengikuti anda dan apa yang nilai mereka akan mendapatkan untuk berbuat demikian. Ia juga membantu menjaga anda jenama konsisten bahkan ketika anda mempunyai beberapa orang yang bekerja pada anda pasukan sosial.

Memeriksa kami bagaimana untuk membimbing pada mewujudkan yang menarik dan konsisten jenama ‘suara’ di media sosial.

<4h>Bertanya pengikut anda

Pengguna boleh juga menawarkan media sosial inspirasi. Apa sasaran anda pelanggan berbicara tentang online? Apa yang anda ketahui tentang mereka mahu dan keperluan? Jika anda mempunyai yang sedia ada saluran sosial, kau juga boleh meminta anda sedia ada pengikut apa yang mereka inginkan dari anda. Hanya pastikan itu yang anda ikuti melalui dan memberikan apa yang mereka minta.

Langkah 7. Membuat media sosial kandungan kalendar

Perkongsian kandungan yang besar adalah penting, tentu saja, tapi kita sama-sama penting untuk memiliki rencana untuk bilakah awak akan berkongsi kandungan untuk mendapatkan kesan maksimum. Anda media sosial kandungan kalendar juga perlu akaun untuk masa anda akan menghabiskan berinteraksi dengan penonton (meskipun anda perlu untuk membenarkan untuk beberapa spontan pertunangan juga).

<4h>Membuat jadual penghantaran

media sosial Anda kandungan kalendar senarai tarikh dan masa di mana anda akan menerbitkan jenis kandungan pada setiap saluran. Itu tempat yang sempurna untuk merancang semua media sosial anda aktiviti—dari imej dan link perkongsian untuk blog dan video. Ia termasuk anda sehari-hari posting dan kandungan untuk kempen media sosial. Anda kalendar memastikan catatan anda jarak keluar sewajarnya dan diterbitkan pada maklumat kali.

<4h>Plot kandungan anda campuran

pastikan kalendar anda mencerminkan pernyataan misi anda telah diberikan kepada setiap profil sosial, jadi itu semua yang anda post bekerja untuk menyokong matlamat perniagaan anda. Sebagai contoh, anda mungkin membuat keputusan itu:

 • 50 peratus kandungan akan memandu lalu lintas kembali ke blog anda
 • 20 peratus kandungan akan mendukung perusahaan gol (menjual, membawa generasi, dan lain-lain.)
 • 5 peratus daripada kandungan akan menjadi kira-kira JAM dan budaya syarikat

Meletakkan ini jenis pos yang berbeza dalam kandungan anda kalendar akan membantu memastikan anda mengekalkan nisbah anda telah dirancang. Jika kau mulai dari awal dan kau hanya tidak yakin apa jenis kandungan ke pos, cuba 80-20 peraturan:

 • 80 peratus daripada siaran anda harus memberitahu, mendidik, atau menghibur penonton anda
 • 20 peratus boleh terus menggalakkan anda jenama.

Anda juga boleh cuba media sosial peraturan ketiga:

 • Satu-ketiga sosial anda kandungan menggalakkan bisnis anda, menukarkan pembaca, dan menghasilkan keuntungan.
 • Satu-ketiga sosial anda kandungan saham idea dan cerita dari pikir pemimpin dalam industri anda atau berfikiran seperti perniagaan.
 • Satu-ketiga sosial anda kandungan melibatkan peribadi berinteraksi dengan penonton.

Sekali anda telah kalendar anda set, gunakan penjadwalan alat atau besar jadual untuk menyediakan anda mesej terlebih dahulu bukannya mengemas sentiasa sepanjang hari. Ini membolehkan kau mencipta bahasa dan format posting anda bukannya menulis pada mereka terbang apabila anda mempunyai masa.

Langkah 8. Ujian, menilai, dan menyesuaikan strategi anda

strategi media sosial Anda adalah sangat penting dokumen untuk perniagaan anda, dan anda tidak bisa menganggap anda akan mendapatkan tepat pada percobaan pertama. Seperti yang anda mulai untuk melaksanakan rencana anda dan mengesan keputusan anda, anda mungkin menemukan bahwa beberapa strategi yang tidak bekerja seperti yang anda harapkan-nantikan, sementara yang lain sedang bekerja lebih baik dari yang diharapkan.

<4h>Mengesan data anda

Di samping analisis dalam setiap jaringan sosial (lihat Langkah 2), anda boleh menggunakan UTM parameter untuk mengesan sosial pengunjung seperti yang mereka bergerak melalui web, sehingga anda dapat melihat apa yang jawatan sosial drive yang paling lalu lintas untuk anda web.

<4h>mengevaluasi ulang, ujian, dan melakukannya lagi

Sekali data ini bermula datang, menggunakan ia untuk mengevaluasi strategi anda secara teratur. Anda juga boleh menggunakan informasi ini untuk menguji jawatan yang berbeza, kempen, dan strategi terhadap satu sama lain. Tetap ujian membolehkan kau untuk memahami apa yang bekerja dan apa yang tidak, jadi kau bisa memperbaiki strategi anda dalam masa sebenar.

Tinjauan juga boleh menjadi satu cara terbaik untuk mengetahui bagaimana anda strategi bekerja. Meminta pengikut anda, e-mel senarai, dan web pengunjung sama ada anda memenuhi keperluan mereka dan harapan, dan apa yang mereka ingin lihat lagi. Pastikan untuk menyampaikan pada apa yang mereka memberitahu anda.

Dalam bidang sosial, hal-hal berubah dengan cepat. Rangkaian baru muncul, sementara yang lain melalui penting demografi perubahan. Perniagaan anda akan pergi melalui masa-masa perubahan juga. Semua ini tidak bermakna bahawa anda media sosial strategi harus hidup dokumen yang anda lihat kerap dan menyesuaikan seperti yang diperlukan. Merujuk kepada ia sering untuk membuat anda di trek, tapi jangan takut untuk membuat perubahan supaya ia lebih baik mencerminkan baru gol, alat-alat, atau pelan-pelan.

Apabila anda update sosial anda strategi, pastikan untuk biarkan semua orang di pasukan anda tahu. Itu cara mereka semua bekerja sama untuk membantu anda membuat perniagaan yang paling anda akaun media sosial.

media Sosial strategi template

Bonus: Mendapatkan bebas media sosial strategi templatedengan cepat dan mudah merancang strategi anda sendiri. Juga menggunakan ini untuk melacak keputusan dan sekarang rencana untuk bos anda, rakan sepasukan, dan pelanggan.

Sekali anda telah dipetakan media sosial anda pemasaran pelan, gunakan Besar untuk jadual semua media sosial anda catatan, melibatkan diri dengan pengikut anda, dan mengukur prestasi. Cuba untuk bebas.

Setelah anda telah dipetakan media sosial anda pemasaran pelan, gunakan Besar untuk jadual semua media sosial anda catatan, melibatkan diri dengan pengikut anda, dan mengukur prestasi.Bermula untuk Bebas

pos Bagaimana untuk Membuat Media Sosial Strategi Pemasaran dalam 8 Langkah Mudah muncul pertama pada Memperkenalkan Pengurusan Media Sosial.

This content was originally published here.

Translate »