Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kisah Si Cikgukb

Kamarul Bahareen juga dikenali sebagai Cikgukb dilahirkan dalam keluarga yang suka menjalankan perniagaan. Bapanya yang sebelum ini merupakan seorang perniaga berjaya di dalam bidang pengurusan pengangkutan sebelum jatuh bankrap pada tahun 1997.

Terpengaruh oleh sikap bapanya kerap menjalankan kerja-kerja dermawan, menyebabkan beliau ingin menjadi lebih dermawan serta ingin mengangkat kembali maruah keluarga dan membina empayar perniagaan yang menjalar seluruh dunia.


Kerjaya pertamanya dengan Perodua Manufacturing

Selepas menamatkan pengajian beliau meneruskan kerjaya pertamanya di Perodua Manufacturing Sdn Bhd sebagai eksekutif teknikal selama 3 tahun. Beliau mendapat pengalaman yang begitu banyak terutamanya berurusan dengan pelbagai jenis kedudukan peringkat jawatan bermula dari Pengarah Urusan sehingga operator kilang. Beliau juga terlibat sebagai salah satu pasukan perintis sistem Toyota Pengeluaran Perkilangan atau sistem Kanban yang merupakan salah satu yang terbaik daripada sistem pembuatan pengeluaran di Malaysia.


IT Consultant Kerjaya Kedua-Nya

Melanjutkan cita-cita dan impian untuk menjadi sebagai seorang suka memahami semua process kerja, beliau meneruskan kerjayanya dengan menyertai firma perunding yang pakar dalam penyelesaian sistem penyepadu IT. Daripada syarikat ini, beliau berjaya menjalankan kerja-kerja untuk syarikat besar seperti ASTRO, PETRONAS, MISC, TimeDotCom Kejuruteraan, DIGI dan juga AGILENT Electronics. Salah satu pencapaian yang terhadap beliau adalah terlibat dengan projek pemasangan sistem penggunaan antivirus, firewall dan sistem data backup untuk KL Convention Centre Datacentre.

 

Seterusnya dia meneruskan kerjaya di sebuah syarikat Gas dan Minyak Multinasional

Pada tahun 2006 beliau mendapat tawaran bekerja dengan Shell IT International Sdn Bhd sebagai Jurutera Backup Data. Suasana kerja yang dikelilingi oleh pelbagai latar belakang bangsa seluruh dunia merupakan suatu pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Pada tahun 2007 Quarter satu, pasukannya mendapat anugerah kakitangan bulan atas kejayaan membaik pulih pelayan perbendaharaan mereka yang akan menyelamatkan 20 juta USD syarikat Shell. Ia adalah tanda ingatan dalam hidup kerjayanya.

 

Keputusan Drastik Beliau

Pada tahun 2008 beliau sekali lagi menukar kerjayanya menjadi perunding unit amanah jualan perunding di salah satu institusi kewangan yang tinggi dan pangkat tertinggi sebagai Agensi Penyelia. Semangat untuk melatih dan menambah nilai kepada kehidupan orang lain rakyat adalah kunci yang membuat dia bersemangat dan ceria.

 

Kecintaan Beliau Menambah Nilai Kepada Masyarakat Dan Meneruskan Perjuangan Sebagai Penjual Atas Talian

 

Pada tahun awal 2013 hingga sekarang beliau membuat tindakan drastik menjadi jurujual dalam talian sepenuh masa dan serta melibatkan diri pelatih keusahawanan di bawah Persatuan Profesional Melayu Malaysia. Salah satu projek khas di kalangan 5 projek-projek yang melibatkan beliau adalah Projek 1AZAM (membantu warga usahawan B40 kepada startup level).


Beliau juga melibatkan diri sebagai coach keusahawanan dibawah Program Bumiputra Demand Aggregation anjuran oleh Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDEC) sehingga September 2015.

Pada 2016 sehingga October 2018 beliau menjadi trainer bagi satu projek nasional iaitu Eusahawan yang membantu usahawan mikro memberi pendedahan mengenai asas pemasaran digital.

Pada masa ini beliau kini aktif menguruskan 75 ejen dropship online di bawah syarikat Kb Beyond Creative Sdn Bhd.

 

Prinsip dalam hidup beliau adalah mudah

 

“membuang semua perkara yang berserabut mula menggunakan kuasa SATU” dan Ganbatte KUDASAI

 ”Buat sehabis baik”

Nak tahu lebih lanjut ? Boleh bertanya kepada kami

We are here to help you! Do not hesitate to ask us anything. Click below to start chat.

Customer Support 1

En Hadi

Online

Customer Support

En Kamarul

Online

En Hadi

Salam saya berminat tentang program ini 00.00

En Kamarul

Salam saya bertanya mengenai program coaching . 00.00